2012-12-11

Revit ile Room Data Sheet Otomasyonu

Aslında bu çalışma bitmiş bir ürün değil! Revit Architecture 2013 ile otomasyon adına yapılabilecekleri göstermek için kısa sürede hazırladığım bir Demo.





2012-11-28

Room Data Sheets ve BIM'in İ'si



Açıkçası otomatik RDS yapan programımı yazdığımdan beridir bu konuya ilgimi kaybetmiştim. Ama nasıl olduysa RDS bir şekilde yine gündemime oturdu.

Bu aralar biraz da duygusallaştığımdan mıdır nedir anılar canlandı. İki sene önce Nikem'le Revit 2011 üzerinde RDS otomasyonu için yaptığımız denemeler geldi aklıma. Nikem'in Data Küpleri fikri her ne kadar rağbet görmemiş olsa da bence süper kolay ve bir o kadar fool-proof bir yöntemdi.
Daha sonra 64 bit dandik bir DB kurdurabilmek için ne uğraşmıştık. Sonra da boşver diyip kendimiz kurmuştuk. Nikem Revit ODBC link'i kurmuştu. Ben de verileri çekip onlarca tabloyu tek tek incelemiştim işe yarar birşey bulabilir miyiz diye.


O günlerde yazdığım kapıların üzerlerinde oldukları duvarlar hakkında bilgi tutmalarına yarayan basit bir Query örneği. Valla o dönem HOK'den öndeydik herhalde ki hızımıza yetişemeyeceklerini anlayınca dRofus'un daha ingilizce dil paketi çıkmadan ortaklık kurdular :)

İki sene gibi kısacık bir süre içerisinde bile BIM'de özellikle de Information anlamında ne kadar çok şey değişmiş ve gelişmiş. Şimdi yıl 2012, Revit 2013. RDS programımı api'a yazdım. Revit Extensible Storage o kadar şahane ki external DB kullanmadım bile.. (Nikem'e dip not. Alman Hastaneci abilerin yaptığı gibi duvarların tüm katman bilgilerinin gelmesi diye bir zorunluluk yok. Room'a teğet katmanı yakalamanın bir Trick'i var.)

O günlerde ancak hayal ettiğimiz ve ya yapabilmek için taklalar attırdığımız şeyler bugün kolaylıkla yapılabiliyor.

Neyse konu madem kısa bir süreliğine tekrar gündemimde, yeterli ilgi olursa bir dizi BIM modelden veri alma ve veri üretme otomasyonu yazısı yazabilirim.

*nikem [nee kam]:
adjective
 1) Güzel insan, iyi dost anlamında sıfat.
noun
2) Argoda "Sn. Niyazi Kemer" demek.

2012-11-20

ENKA Yelken Grubu i-Marine Kupası IRC 3 Birincisi


TAYK Sonbahar Serisi’nin ilk mücadelesi i-Marine Kupası, Ataköy-Sivriada arasındaki 23 deniz millik coğrafi rotada gerçekleşti.

Sn. Sinan Tara'nın Cadı'sıyla IRC 3 sınıfında katıldığımız kupada birinci olduk. Sn. Alp Doğuoğlu ve Sn. Sinan Tara'ya desteklerinden dolayı teşekkür eder, MAVİ EKİP'teki tüm takım arkadaşlarımı tebrik ederim.

Tabi Enka Mimari Proje Grubu'nun katlarında da zafer turu atılmadı değil.

Rüzgar'ım da evde kupa turu attı :)

2012-11-06

Trimble Vico'yu satın aldı

Trimble'dan dev hamle. Daha önce Tekla'yı satın alarak dikkat çeken ve Sketch-Up'ı satın alarak da sansasyon yaratan Trimble 02/11/2012 tarihinde Vico Software'i satın aldığını duyurdu.

Vico daha önce Trimble ile bir çalışma yapmış ve yazılımlarını Trimble'ın LM80 ve Robotic Total Station'larıyla uyumlu hale getirmişti.

Saha elektroniklerinde büyük oyuncu olan Trimble "BIM to FIELD" konusunda da çok ciddi olduğunu gösterdi. ("BIM to FIELD" BIM'den de önemli bir konudur.)

Modelogix, Tekla, SketchUp, Accubid, ve QuickPen'i de satın almış olan Trimble'ın bir sonraki hamlesini ilgi ile bekliyorum. Görünen o ki "BIM Authoring Tool" olarak Tekla'nın yanına bir program daha gerekli.

Kişisel beklentim Sketch-Up ve ya Tekla'yı bu yöne kaydırması ya da daha cesurca bir hamle yaparak ArchiCad'i satın alması yönünde. Tabi doğru hamle tüm "BIM Authoring Tool"'lara açık olmak ve "BIM to FIELD" konusunda liderliğe oynamak olacaktır.

Programları satın almak görece kolay. Şimdi Trimble'ın önünde bu ekiplerin bir arada çalışmaları ve Suite uygulamalar üretmeleri dönemi var. Bundan sonra IFC standardını daha çok duyacakmışız gibi görünüyor.

BIM dünyası için heyecan verici zamanlar yaşıyoruz ve anlaşılan o ki mücadele daha yeni başlıyor.

2012-08-15

Revit 2013 için Roombook Areabook Extension çıktı

Bu senenin RDS aracını bekleyen üye kullanıcılara müjde! Revit 2013 için "Roombook Areabook Extension" bugün çıktı.

Ben de şu sıralar bir RDS aracı yazdığım için heyecanla download'un bitmesini ve test etmeyi bekliyorum.

2012-08-12

ENKA Yelken Grubu Burgazada Kupası IRC 2 birincisi


Enka Yelken Grubu olarak Burgazada Deniz Kulübü Kupası IRC2 sınıfında birinci olduk!

2012-08-01

Newforma M-SIX VEO Güçbirliği Yaptı



Flaş.. Flaş.. Flaş..
Birkaç saat önce Newforma PIM sistemlerinde VEO'yu kullanmak için lisansladığını duyurdu.
(Kaynak)

Daha Horizontal Systems Autodesk CMiC ortaklığının ürünü Autodesk BIM 360 (Glue) haberi soğumadan BIM Cloud dünyasında böyle bir ortaklık yaşanması, 50'nin katı yıllarda değişen İnşaat Sektörü için baş döndürücü bir gelişme.

29 Mart 2012'de Başkan Obama'nın duyurduğu BIG DATA insiyatifi aslında Cloud'a ne kadar önem verildiğini göstermişti. Kendi ürettiği datanın içinde boğulan İnşaat Sektöründe de  aynı hızla stratejik gelişmeler yaşanması kaçınılmaz.

2012-07-30

Revit 2013 Update Release 1


Revit 2013 Onebox, Architecture, Structure ve MEP için Update Release 1 yayınlandı. Bu sefer haber vermem iş yoğunluğum nedeniyle biraz gecikti. Kusuruma bakmayın.

Hatta geç kaldığım için bu haberi verip vermemek konusunda tereddüt ettim.
Fakat Update Release 1'in çok ciddi stabilite çözümlerinden tutun da, API'a kadar kapsamlı bir paket olmasından dolayı es geçemedim. Revit'iniz için aşağıdaki linklerden doğru sürümü yüklemeye dikkat edin. Update ile Build Numaranız 20120716_1115 olacak.

Revit Architecture 2013 Update Release 1
Revit Structure 2013 Update Release 1
Revit MEP 2013 Update Release 1

Revit (OneBox) 2013 Update Release 1

Update 1 Listesi pdf [build (20120716_1115)]

2012-07-25

Strateji, Paradigma Değişimi, Bilgisayardan Anlayan Çocuk

Bilgisayardan Anlayan Çocuk (part 1)

Bir yazımda "Bi ay em diye diye bana BIMwash yapmayın lütfen!" dedikten sonra böyle birşey yaşamamamdan cesaret alarak son zamanlarda sıklıkla karşılaştığım bir diğer rahatsızlığımı ortadan kaldırmak istiyorum.

Hadise genelde şöyle cereyan ediyor:
Hasbelkader yabancı topraklardan iş almış veya almaya namzet patronlar, BIM ve IPD kontratlarıyla ilk defa karşılaşmaları sonucu, araya türlü eş, dost, tanıdık sokarak bana ulaşıyorlar.
Tabi BIM'e ne için geçmek zorunda kaldığını saklamaya çalıştığı ve neden bahsettiğini bilmediği için garip bir konuşma oluyor. Birkaç dakika içinde ben haa.. siz şu projeye teklif vereceksiniz veya bu firmaya iş yapacaksınız vs. gibi spesifik noktaları bilince çok şaşırıyorlar.
Tüm doğulu mantığımla bila ücret gereken BIM implementasyonunu anlatıyorum.

İşte bu noktada:
"Ya.. Bizde bilgisayarlardan süper anlayan bir arkadaş var. Ona bir anlatsanız asıl.." diyorlar.

Ben de "Geçiş sürecini sizin anlamanız gerekiyor. Bu kararı anlayarak siz vermezseniz o arkadaş birşey yapamaz." diyorum. Uzatırlarsa "Gerek yok, bizim kullandığımız programların içlerinden çok güzel tutorial'lar çıkıyor. Arkadaş onlara şöyle bir baksın yeter.." diye cevap veriyorum.

BIM'e geçmek isteyen Patronun bir stratejisi olmalıdır. Beklentiler işe başlamadan tanımlanmalı.
Muhtemelen benim bu konuda diretmeme Revit bile bilmeyen, daha önce hiç BIM işinde çalışmamış, ama bilgisayardan çok anlayan o arkadaş bozuluyordur. Ama bilsin ki böyle bir sorumluluk ve beklenti yönetimi olmadan çuvallayacaktır.
Ayrıca program öğrenmek birşeydir, iş yapmak başka birşey.

 

Strateji

Yanlış anlaşılmak istemem. Kibirli biri değilim. Hatta kibirli olamayacak kadar sıradan, sıradan bir Mimar gibi güzel yazamayacak kadar da sıkıcıyım.

Yazı diye yazdıklarım, bir sayının virgülden sonraki küsürat haneleri gibi doğru ama hoyratça dizelediğim kelimeler. Herhangi bir meslektaşım Strateji için çiçekli böcekli yazılar yazabilecekken, benimki çirkin bir el yazısıyla karalanmış yarım sayfa denkleme benzeyecektir muhtemelen. Dolayısıyla ben strateji dediğimde korkulacak birşey yok! Arkasından didaktik bir hikaye gelmeyecek!

Strateji matematiksel bir kavramdır. Belirli bir oyunda izlenecek hamle veya eylem kümesini tanımlar. Strateji tam olmalı, her belirsizliğe karşı bir eylem tanımlamalıdır.
IPD / BIM'e geçişte de, tüm olası durumlara karşı yapılacak eylemleri içeren bir strateji oluşturmak şarttır. Dahası bu yönetsel bir görevdir. Sevgili bilgisayarcı çocuk, bir elinde havuç öbür elinde sopa olmadığı için bunu yapamaz.
Üniversitelerin ve endüstrinin BIM implementasyonu için yazdığı çok başarılı şablon strateji rehberleri de mevcut üstelik.

 

Strateji mi? Gerçekten lazım mı?

Bu sorunun çok net ve kısa bir cevabı var.
EVET!

 Bir stratejiye ihtiyacınız olmadığı yanılgısı son birkaç onyılda yaşadığımız "klasik çizimden CAD'e" geçişin ve "IPD / BIM implementasyonu"nun her ikisinin de malesef bilgisayarları içermesinden kaynaklanıyor.
Oysaki klasik çizimden CAD'e geçiş oyunun kurallarını değiştirmedi. İyi kötü yüz senedir yaptığımız çizimlerin ortamı değişti sadece..
Bu tip değişimlere ekonomide "Koordinasyon Oyunu" deniyor. Ve bu oyunda en iyi strateji, özel bir durumunuz yoksa, rakiplerle koordine hareket etmek. Yani onlar CAD'e geçmiyorsa geçmemek, geçiyorlarsa onlarla aynı zamanda ve aynı hızda geçmek.
Yukarıda Cad'e geçiş oyununun kazanç matrisi görülmekte. Klasik yöntemle çizimin 5 değer, Cad'in ise 10 değer getirdiğini varsayalım. Tabi Cad'e geçmenin oyuncular için x ve y gibi bir maliyeti de var. Kutuların içerisinde soldaki değer 1. Oyuncunun, sağdaki ise 2. Oyuncunun kazancı. Bu şekliyle matrisimiz meşhur koordinasyon oyunu "Geyik/Tavşan Avı" oyununa çok benziyor.

1960'larda Cad'e geçişin maliyetinin 9 olduğunu düşünürsek, çok özel bir durumunuz yoksa (Boing, GM veya Amerikan Hava Kuvvetleri değilseniz)
Mavi kutuda görüldüğü gibi her iki oyuncunun da Cad'e geçmemesi en doğru hamle.
Kırmızı kutularda görüldüğü gibi oyunculardan birinin geçip diğerinin geçmemesi durumunda geçmeyen 5, 1 gibi bir avantaj elde ediyor.
Turuncu kutuda her iki oyuncunun da geçtiği durumda 1, 1 gibi bir denge sağlansa da Cad'e geçmemenin sağladığı 5, 5 dengesinin çok altında.

Bir de matrisimize 1980'lerde Autodesk kurulmuş, yaygınlaşmış ve 2000'lerde maliyetlerin 2 olduğu zamanlardan bakalım.
Kırmızı kutularda bu sefer 8, 5 Cad'e geçen avantajlı.
Turuncu kutuda sağlanan 8, 8 dengesi Mavi kutudaki dengeden daha yüksek değerli.
Oyun yine koordinasyon oyunu olmasına rağmen Cad'e geçme lehinde.
Koordinasyon oyununun eğilimini zaman içerisinde maliyetlerin düşmesi belirledi.

 Yani bu dönemde Cad'e geçerken aman millet yapsın biz de yaparız diyip, 5'ten şaşma 6'yı aşma felsefesi ile çan eğrisinin ortalarında durduysanız, üzülerek söylüyorum ki bir stratejiniz vardı ve en doğrusuydu.

 

Paradigma (Değişimi, Kayması, Tutulması / Felci, osu busu..)

"Paradigma" sıradan bir Mimarın üzerine şiirler şarkılar yazabileceği bir kelime iken, benim değil.
Paradigma değişimi demek oyunun kuralının değişmesi demek. O kadar işte..
Bir bilgisayar, iki program bir de yeni çalışan alarak kortarılacak bir durum değil. İş yapma şeklinizi değiştirmeniz gerekiyor. Ve bunun maliyetini de sizin karşılamanız gerekiyor. İlgiltere bile şu an içinde olduğu ve 2016'da nihayete erecek olan değişim sürecinin maliyetini endüstrinin üzerine bıraktı.
Paradigma kayması Evren Türkiye'sinden Özal Türkiye'sine geçmek demek. Sovyetlerde bir gecede prestroyka yaşamak demek.
Bir gün önce polit büro ile çok yakın olmak önemli bir güç iken, bir gün sonra hiçbir işe yaramaması demek. Buna da "Paradigma Felci" deniyor. Değişimi okuyamadığınızda açıkçası felç oluyorsunuz. Tıpkı IBM'in donanım ve yazılım konusunda tek tabanca olduğu dönemlerde kişisel PC kavramını hafife almasıyla domine ettiği pazarı Dell ve Microsoft'a kaptırması gibi.

 

Paradigma Niye Kayıyor Peki?

 

1) Para Değerli!


Üç gün önce The Guardian'da okuduğum yoruma göre, Petrol gelirimiz olmamasına rağmen sistemden vergi cennetlerine para çekme konusunda iyi bir derece yapmışız. Siz de Amerikan ekonomisinden büyük bir değeri sistemden çekebilecek tüm dünyadaki 92,000 kişilik azınlıktan değilseniz para değerli. Eğer bu şanslı azınlıktan biri iseniz, sistem üzerinde para baskısı kurabileceğiniz için para daha da değerli.
Şaka bir yana, para değerli. Son elli yılda yapı tüketme şeklimizde de çok büyük değişimler yaşandı. FM, Delil Bazlı Tasarım v.b. gibi pekçok kavram hayatımıza girdi..

 

2) Yanlış Yapmışız.. Ve bu yanlışı sürdüremeyiz..

Yukarıda Amerikan Ticaret Bakanlığı'nın genel sanayi işgücü üretkenliğinin, İnşaat Sektörü ile kıyaslandığı endeksi görmektesiniz. Bu grafikle bundan sonra sıklıkla karşılaşmaya hazırlıklı olun.
Zira inşaat sektörünü sarsıp kendine getiren görsel budur!
Sektör olarak gerinip dururken bir anda 1960'lardakine göre verimliliğimizin %30 düşmüş olduğunu gördük. Yani e-maillerimizden, FTP, PC, CAD, iPhone'larımıza, Lazer ölçüm cihazlarımızdan GPS'lerimize rağmen Empire States binasını yaptığımız verimliliğin %30 altında iş yapıyoruz.
Hem de diğer tarım dışı endüstriler verimliliğini %200 arttırmışken.
Bu tablo Oyun Teorisi olarak tek bir stratejiyi dominant kılıyor.
İş yapma biçimimizi değiştirmek yoluyla rakiplerimize "%230 - masraflar" fark atmak.
(Aynı şekilde devam etmek "strictly dominated strategy" oluyor. Hiçbir duruma "best response" değil.)
Daha Türkçe konuşmak gerekirse %230'lar herhangi bir endüstri için Babasını bile değiştirmeye yetecek eğilim demektir.
En önemlisi bizim verimsizliğimiz, müşterilerimiz olan diğer endüstriler ve yasal otoriteler üzerinde baskı oluşturuyor.
Yani parayı verenler değiş diyor!

 

Değişimi Okumak! Ve Bilgisayardan Anlayan Çocuk (part 2)

Değişim denince insanın aklına bilim kurgu filmler geliyor. Oysaki değişim için gerekli tüm araçlar ucuz ve elimizin altında. Bizim iş akışlarımızı yeniden değerlendirmemiz gerekiyor.
Peki bu kadar kolaysa neden olmuyor?

 

1)  Son 50 senede önemli birşey olmuş birileri..

Malesef bu doğru. Bir adama gidipte "Senin 30 senelik süper kariyerinde yaptıkların yanlışmış. Gel bunları bir daha değerlendirelim." dediğinizde, heleki "Bilgisayardan Anlayan Çocuk" tabiri ile iğdiş edilmeye çalışılan genç bir meslektaşımsanız çok ciddi bir dirençle karşılaşacaksınızdır.
Konuşma fırsatı yakalasanız bile muhtemelen "Sen daha doğmadan biz bu işleri yapıyorduk." seranatıyla uğurlanacaksınız!
Çünkü onlar için de malesef en doğru strateji bu. Adam 30-40 senede dünyalığını yapmış, yükselmiş ve "Confort Zonu"nu olabildiğince genişletmiş. Paradigma Felci olsa ne yazar? En kötüsü siz haklılığınızı kanıtlayıncaya kadar emekli olur gider. Ki kaynakları ve imkanları elinde tuttuğu için hiçbir zaman kendinizi kanıtlama fırsatı da bulamayacaksınızdır.
Emeklilik günü gelene kadar keyfini kaçırmak için hiçbir geçerli sebebi yok.
Bu kilit noktalardan %10'unu değişime ikna edebilirseniz büyük iş yapmışsınız demektir.

Vizyon sahibi büyüklerin desteği olmaksızın başarı elde etmek neredeyse imkansız.(Hükümet, Patron, İşveren Vs.)

Vizyon konusuna örnek vermek gerekirse, değişimi okuma konusunda duayen, mesleki ağabeyim ve değerli Patronum Sn. Şarık Tara'nın Ayşe Arman'a verdiği röportajdan aynen aktarmak isterim:

"Ben tecrübeye fazla değer vermeyen bir insanım. Tamam tecrübe de önemli ama daha önemli şeyler var: Yaratıcı olmak, yenilikleri takip etmek ve onlara adapte olmak. Son 10 senede olan değişiklikler, İsa’nın doğumundan bu yana olanlardan daha fazla. Anlatabiliyor muyum?"

 

2) Çan eğrisinin ortasında durarak düşük maliyetli değişim sevdası..

CAD'deki gibi bekleyelim herkes geçsin. Sonra üç kuruşa, elastisitesi yüksek çalışma saatlerine uyum sağlayacak, askerliğini yapmış bay, veya çocuk doğurmayı düşünmeyen bayan "Bilgisayardan Anlayan Çocuk" tutarak maliyetimizi düşürürüz.
Papaz her zaman pilav yemez! Bu çocuktan beklenti nedir? İnşaat sektöründeki Meslek Pratiklerini yeniden tanımlaması. Sizin işinizi size nasıl yapmanız gerektiğini öğretmesi.. Hem de size rağmen..
Bence böyle birini bulunca işe almakla kalmayın, nikahınıza da alın!

Bu oyun "Koordinasyon Oyunu" değil. Bu oyun "Sıfır Sonuç Oyunu" (Zero Sum Game). Yani sizin skorunuzun 2 olması demek rakibinizin -2 olması anlamına geliyor. (Endüstrinin daralması veya ek değer yaratması sıfır sonucunu etkilemiyor, skor hacmini etkiliyor.)

Bu oyunda doğru strateji değişen oyun kurallarına adapte olmak ve yer kapmak. Bundan önce elde ettiklerinizin bundan sonra eskisi kadar değeri olmayacak. Kıymetlerinizi bugün hala değerleri varken, yeni oyunda güçlü oyuncu olabilmek adına seferber etmelisiniz.
Yoksa niye insanlar işini gücünü bırakıp başka başka şeylere kafa patlatsın, para ve zaman harcasın?

Frank Gehry = Digital Project isimli BIM aracını üretiyor.
HOK = Daha ingilizce dil paketi çıkmadan dRofus ile stratejik partnerlik kuruyor.
Turner Construction = Daha piyasaya çıkmamış Veo ile yaptıklarını İstanbul'da tanıtıyor.
CCC = CCT CCC için özel inşaat aplikasyonları üretiyor. (5D İnsiyatifi Basın Açıklaması Sf. 5)

Soru sorun! Hem stratejik (implementasyon, BIM ve IPD kontratları vs.), hem de teknik sorulara cevap vermekten keyif alıyorum. Ama lütfen sapla samanı birbirine karıştırmayın.
BIM'e geçmek stratejik bir karar ve bunun maliyeti de var. Sonra "o kadar Revitçi çocuk aldık birşey yapamadılar" olmasın..

2012-07-11

Project Hummingbird


Mr. Mario Guttman ve Mr. Tim Meador Hummingbird (Sinek Kuşu) isimli projelerini duyurdu. Hummingbird ilk etapta Rhino + Grasshopper'dan Revit'e geometri aktarmada kullanılıyor. Hummingbird'ü diğer exporter'lardan ayıran en önemli özellik ise devrim niteliğindeki yaklaşımı.

Hummingbird diğer geometri araçları ile Revit arasına Excel formatında sahte bir dil koyuyor. Bu Excel Revit'te obje geometrisi oluşturabilmek için gerekli veriyi dil niteliğinde kendine has kurallar içerisinde tutuyor. Daha sonra Revit Api ile bu Excel okunarak Revit'te objeler oluşturuluyor.

Bu yöntem ile oluşturulan objeler import edilmiş geometriler değil, tamamen gerçek Revit objeleri.
Yani Hummingbird Revit'e geometri değil obje oluşturmak için gerekli bilgiyi getiriyor.

Bu yaklaşım teoride üzerine add-in yazılabilen her araçtan ve hatta sadece C# gibi bir dille  yazılabilecek her türlü fonksiyon ve algoritmadan Revit'te kolay bir şekilde obje oluşturmak anlamına geliyor.

Tabi biz Mimarları en çok heyecanlandıran Rhino Grasshopper, Bentley Generative Components ve Dr. Robert Aish'in AutoCad için geliştirmekte olduğu DesignScript gibi platformlardan faydalanarak Revit'te gerçek Revit objeleri oluşturabilmek.

Hummingbird aynı zamanda Revit modelinden Excel sahte dil de oluşturabiliyor. Şu an için sadece örnek veri olsun diye konulmuş bu özellik ileride kolaylıkla çift yönlü bağlantı için kullanılabilir.

 WhiteFeet Hummingbird Link











2012-06-29

ENKA Yelken Grubu Naviga Cup IRC2 ikincisi


Enka Yelken Grubu olarak Naviga Cup IRC2 sınıfında ikinci olduk! Bize bu imkanı tanıdıkları için başta Sn. Alp Doğuoğlu olmak üzere Sn. Cengiz Esgi'ye ve tüm takım arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

ENKA / TAYK Yelken eğitimlerine devam eden tüm arkadaşlarımın da bu keyfi yaşamalarını ve bayrağı daha ileriye taşımalarını dilerim.

ENKA BIM Yelkeni ciddiye alıyor! BIM Manager ofiste madalyasıyla geziyor ona göre :)

2012-06-22

4d İnşaat Simulasyonu - Revit'ten Navisworks ve 3ds Max Design'a



3d BIM modeline iş programının (zaman) bağlanmasına 4d BIM model deniyor. Fakat 4d modeli sadece güzel bir animasyon gibi düşünmeyin. Çünkü model ile iş programının bağlanması sadece 4d BIM çalışmasının başlangıcı. Bu aşamada yapılması gereken en önemli işler 3d modelin değilde 4d iş programının Clash Check'leri, Critical Path analizleri, Zone bazlı iş sıkışıklığı kontrolü, iş koordinasyon kontrolleri vs..

Yukarıda verdiğim video aslında sadece Stakeholder'lar ve Media Kit için kullanılabilecek bir güzellik. Sizi 4d konusunda yanıltmasın.

Revit model Navisworks'e ve 3ds Max Design'a atılıyor. İş Programı Navisworks'te yapılıyor ve ya Primavera / Ms Project'ten bağlanıyor. Timeliner çalışması bitince bu bilgi Navisworks'ten 3ds Max Design'a atılıyor. 3ds Max Design'da bu bilgi otomatik olarak animasyonu oluşturuyor.

2012-06-19

Autodesk BIM 360 Glue



Autodesk bünyesine dahil olan Horizontal Systems 'in Glue Platform'u yeni yüzü ile dün gece ilk kez Youtube'da göründü. (Daha önce bir an için konulan videolar kaldırılmıştı.)

Henüz yorum yapamıyorum ama şunu söyleyebilirim ki BIM Cloud fikri, BIM'den de önemli bir olay.
Bizim çağımızda evriliyor olması da keyifli. Bakalım Vela nasıl entegre olacak? BIM9 ne yapacak?
Veo çıkamadan eskiyecek mi? FM'e mi kayacak?
Heyecanla izliyoruz..

2012-06-16

Revit 2013 Baluster'lar da Suite Problem

Revit Architecture 2013 ile yeniden elden geçen Railing sisteminde, Baluster'lar Navisworks Manage 2013 ve 3ds Max Design 2013 ile uyumda problem çıkartıyor.


Revit OneBox ile yapılmış yukarıdaki gibi iki Railing'i Navisworks Manage 2013'e export ettiğimizde


olmaması gerektiği halde fazladan ve Railing'ing dışında Baluster koyabiliyor. ("LcRevitInstance")
Baluster'ların yoğun kullanıldığı projelerde sıkıntı yaratacaktır. Fabrikaya iletmeye çalışacağım, umarım ilk exporter update'inde bu sorunu çözerler.


3ds Max Design 2013'te ise Baluster'lar sevdiğimiz ve kodlarımızı yazdığımız "Name[RevitID]" formatında gelmek yerine "S00000000?_i" şeklinde isimler alıyor.
Bu problem kullanıcılar için önemsiz görünse de BIM iş akışını otome edenler için sıkıntı yaratıyor.

2012-06-11

Autodesk Vela Systems'i satın aldı



BIM'i sahaya indiren Cloud uygulamalarıyla "BIM for Site" konusunda öncü Vela Systems Autodesk tarafından satın alındı. Daha önce de Horizontal Systems'i bünyesine katan Autodesk bu son hamle ile BIM Cloud konusuna ne kadar önem verdiğini göstermiş oldu.

Yakın zamanda Autodesk'ten cloud ile ilgili yenilikler bekleyebiliriz..

Haber Kaynağı

2012-05-30

BIM vs. GREEN

Seminer, 1 Temmuz Pazar günü saat 12:30 - 17:30 arasında Mimarlar Odası Yıldız Dış Karakol Binası'nda gerçekleşiyor.


Konuşmacılar:
Devran Bengü Ms.Arch. LEED AP
Niyazi Kemer,Arch.AEC Application Engineeer
Mehmet Polat Diker Bs.Arch. BIM Manager

Ele Alınacak Konular:
Üretim Sürecinde LEED Sertifika Sisteminin Değerlendirilmesi.
Neden yeşil sertifika?
LEED sistemi nedir?
LEED'in diğer sertifikalara göre farkları nelerdir?
LEED AP olmak için gerekli kriterler nelerdir?
Tasarım ve uygulama örnekleri.
Yapıdaki etkileri nelerdir?
Türkiye'deki LEED sürecine bakış
Tasarım ve Uygulama sürecinde BIM'in Rolü
IPD(Integrated Project Delivery)
Disiplinlerarası koordinasyon sürecinde BIM
BIM teknolojileri nelerdir?
BIM'in sürdürülebilir mimarideki rolü nedir?
Örnek uygulamalar
Green BIM nedir?

Katılım üyelere ücretsiz olup, üye olmayanlara 100 TL bağış karşılığında olacaktır. Katılmak isteyenlerin info@ivkad.org adresine mail atmaları gerekmektedir.

2012-05-16

Desktop Show


Dayanamıyorum ve Desktop şovu yapıyorum. Evet yaptım..
(Sadece laptop standart ekipmanım değil)

2012-05-12

Turner Innovation Series İstanbul


Turner Construction'ın Innovasyon serisi konferanslarının ilki İstanbul'da yapıldı.
10 ve 11 Mayıs'ta gerçekleşen BIM konferansına ikinci gününde katıldım.

Turner İstanbul'a Başkan ve CEO'su Mr. Nick Billotti de dahil geniş bir kadro ile gelmiş.

Toplantının Altın Sponsorları Autodesk, Synchro ve Trimble idi.

Autodesk konuşmacısı Sn. Niyazi Kemer kısa ama çok bilgilendirici bir sunum yaptı.
Şimdiye kadar gördüğüm en güzel BIM tanımlamasını hem de Türkçe olarak kendisinden duydum.

Synchro konuşmacısı Mr. Tom Dengenis Apple'ında bootcamp sorunu yaşadı. Konuşması aradan sonraya kaldığı için birebir konuşamadık. (Ben Apple kullanmayın demiyorum. Hobi olarak kullanın)
4d'den çok genel olarak bahsetti. Bu alandaki rakiplerinden farkını çok izah edemedi.

Trimble'dan Mr. Lawrence Smith Prolog'u anlattı. Aralarda kendisinden LOD500 ve eBIM için kullanmayı istediğim Laser Scan çözümleri hakkında bilgiler aldım. Sanırım yakın zamanda bu konularda BIM camiasının ilgisi Faro'dan Trimble'a doğru kayacak.

Gümüş sponsorların konuşmacıları yoktu. Bu gruptan Solibri ve özellikle iConstruct'ı görmek isterdim. iConstruct zaten workflow'umda olan ve çok sevdiğim Navisworks üzerine yazıldığı için API kullanımından farklarını incelemek isterdim.

Genel olarak konferansta gördüğüm malesef ülkemiz BIM konusunda kulağının üzerine yatıyor.
Kimse bunun sosyoteknolojik bir değişim olduğunun farkında değil. Fütüristik birşeymiş gibi düşünenler,önemli olan insanlık'çılar, kaça satılıyor bu BIMciler gibi gruplar vardı.
İyiki bi ay em le başlayan BIMwash olmadı. Onu artık hiç kaldıramıyorum..

Sanırım bu sebeple Turner konuşmacıları listedeki hiçbir konuya girmedi. IPD ve LEAN hakkında pek birşey yoktu. Açıkçası Lean for AEC konusunda Sn. Barış Lostuvalı'nın konuşmasına denk ve hatta ötesinde birtakım şeyler bekliyordum fakat hayal kırıklığına uğradım.

FM konusunda enteresan birşey oldu. Konuşmacıların Voxel sistemi diye anlattıkları şey m-six'in Veo'suydu. Pazartesi Phil Read'in tepesine çöküyorum ve BT istiyorum :)

Genel olarak BIM nedir? İşe yarar mı konusunda Turner çok açıklayıcı oldu. Zaten Mr. Nick Billotti de konuşmasında "Dünyada artık BIM'e geçip geçmemek konuşulmuyor bile. Biz dünyada bu konudan bihaber olan bölgelere anlatmak için bu seriyi yaptık" dedi.

Benim gibi kendini AU'ya gidiyormuş sanan saftiriklere göre değilmiş. (Evrene mesaj gönderildi)

Ülkemizde farkındalık yarattıkları için Turner'a teşekkür ederim.

2012-04-30

Otomatik " Section Box" yaratın.



Çok faydalı olacak bir Revit eklentisi. Sadece objelere tıklayarak 3d section box oluşturun. Bedava!

buradan indirin.

Buradan gördük.

2012-03-27

Bekleyiş Sona Eriyor

Illustration of quasar with the Chandra image inset.(Credit: NASA/CXC/A.Siemiginowska et al.; Illustration: CXC/M.Weiss)

Autodesk ürünlerinin 2013 sürümlerini test eden kullanıcıların tabi olduğu NDA (gizlilik sözleşmesi) yarın bitiyor. Bu sene eski satış portalına izinsiz girerek NDA tarihinden önce bilgi veren bum bum bir satıcı olsa bile, biz beta kullanıcı blogcular doyurucu bilgi ve teknikleri yarından itibaren vermeye başlayacağız.

2012-02-25

Revit 2012 64 bit için güncelleme

Büyük datasetlerle çalışırken oluşan ram problemlerini çözmek üzere
Revit Architecture, Structure ve MEP 2012 64 bit sürümleri için güncelleme çıktı.

20110916_2132(x64) sürümünde olduğunuza emin olun.
Güncellemeden sonra sürümünüz 20120126_0600(x64) olacak.

Autodesk Revit 2012 – Improves stability when working with large datasets (64-bit only)

2012-01-19

Revit Kronolojisi

David Conant'ın AUGI de yazdığı Revit Kronolojisini sizlerle paylaşmak isterim.

BAŞLANGIÇ

10/31/97 - "Charles River Software" Leonid Raiz tarafından kuruldu
2/2/98 - Irwin Jungreiz Charles River Software'e katıldı.
1998 - İlk kapital ayarlandı
1998 - İlk kodlar yazıldı
İlk Ofis (Leonid Raiz'in Wellesley, MA'daki Dominos Pizzanın üzerindeki evinin salonunu saymazsak)

GENEL YAYIM ÖNCESİ

Charles River Software
0.1 1999 11 (Early Adopter 1)
0.2 2000 01 (Early Adopter 2)

ÜRÜN YAYIMI

Revit Technology Corporation
1.0 2000 04
2.0 2000 08
2.1 2000 10
3.0 2001 02
3.1 2001 06
4.0 2001 11
4.1 2002 01

Autodesk Revit
2002 04 04 (Autodesk Revit Technology Corp'u satın aldı)
4.5 2002 05 09
5.0 2002 12 17
2003 04 28 (Zoogdesign Revit Forumunu kurdu)
5.1 2003 05
5.5 2003 04 01 (1 Nisan şakası MAC için revit)
6.0 2003 12 22
6.1 2004 03 11
2004 05 26 (Zoogdesign AUGI ile birleşme öncesi Read Only oldu)
7.0 2004 12 13

Autodesk Revit Building (Yeni İsim)
8.0 2005 02 26sı gibi..
8.1 2005 08 12 (Web yayımı daha sonra geri çekildi)
8.1 2005 08 23 (Gerçek yayım)
9.0 2006 04 12 (Paket & Web yayımı)

Autodesk Revit Series (AutoCAD ile birlikte pazarlama paketi)
1.0 2003 12 01 (Revit 6.1)
2.0 2004 XX XX (Revit 6.1)
8.0 2005 XX XX (Revit 8.0)
8.1 2005 XX XX (Revit 8.1, AutoCAD 2006)

Autodesk AutoCAD Revit Series 9 - Building (AutoCAD ile birlikte pazarlama paketi)
9.0 2006 04 12 (Revit 9.0, AutoCAD 2007)

Revit Architecture 2008 (Yeni İsim) 2007 04
AutoCAD Revit Architecture Suite (AutoCAD 2008 ile Paket) 2007 04

Revit Architecture 2009 2008 04 15
AutoCAD Revit Series 2009 2008 04 15

Autodesk Revit Architecture 2010 2009 04 16
AutoCAD Revit Architecture Suite 2010 2009 04 16

Autodesk Revit Architecture 2011 2010 04 16
AutoCAD Revit Architecture Suite 2011 2010 04 16

Autodesk Revit Architecture 2012 2011 04 11
Autodesk Revit Architecture Suite 2012 2011 04 11
Autodesk Building Design Suite 2012 2011 tba (Tüm Revit versiyonlarını içeriyor)

Revit Structural

Autodesk Revit Structure (Yeni Aplikasyon)
1.0 2005 06 07
2.0 2005 08 23
3.0 2006 04 12

Autodesk AutoCAD Revit Series 3 - Structure (AutoCAD ile birlikte pazarlama paketi)
3.0 2006 04 12 (RS 3 & AutoCAD 2007)

Revit Structure 2008 (Yeni İsim) 2007 04
AutoCAD Revit Structure Suite 2008 (AutoCAD 2008 ile Paket) 2007 04

Revit Structure 2009 2008 04 15
AutoCAD Revit Structure Series 2009 2008 04 15

Autodesk Revit Structure 2010 2009 04 16

Autodesk Revit Structure 2011 2010 04 16
Autodesk Revit Structure Suite 2011 2010 04 16

Autodesk Revit Structure 2012 2011 04 11
Autodesk Revit Structure Suite 2012 2011 04 11
Autodesk Building Design Suite 2012 2011 tba (Tüm Revit versiyonlarını içeriyor)

Revit MEP

Autodesk Revit Systems 1 (Yeni Aplikasyon)
1.0 2006 04 XX

Autodesk Revit Systems 2
2.0 2006 09 XX

Autodesk AutoCAD Revit Series 1 - Systems Plus (Autodesk Building Systems ile birlikte pazarlama paketi)
1.0 2006 04 XX

Autodesk AutoCAD Revit Series 2 - Systems Plus
2.0 2006 09 XX

Revit MEP 2008 (Yeni İsim) 2007 04
AutoCAD Revit MEP Suite (AutoCAD 2008 ile Paket) 2007 04

Revit MEP 2009 2008 04 15
AutoCAD Revit MEP Series 2009 2008 04 15

Autodesk Revit MEP 2010 2009 04 16

Autodesk Revit MEP Suite 2011 2010 04 16

Autodesk Revit MEP Suite 2012 2011 04 11
Autodesk Building Design Suite 2012 2011 tba (Tüm Revit versiyonlarını içeriyor)

2012-01-10

M-Six: Veo Tanıtım Video'sunu yayınladı


Revit camiasının sevilen ismi Phil Read'in de aralarında olduğu M-SIX firması uzun zamandır geliştirdikleri VEO ürünlerinin ilk tanıtım videosunu yayınladı.

Phil'i tanıyanlar ondan çok şey beklediği için VEO BIM Uzmanları arasında heyecanla bekleniyor.
Bakalım VEO, BIM Authoring sonrası araçlarda İskandinav yükselişini engelleyebilecek mi?

M-Six VEO Tanıtım Videosu